14 marzo 2009

La Coma i L'Aboia

Fa un any, aproximadament, va tornar a publicar-se el suplement satíric d'El Punt, sota el nom de L'Aboia. Així és com satíricament anomenàvem "La Coma" ja fa uns quants anys, doncs aquest suplement es definia com "l'ovella negra d'El Punt". Ovella=Aboia segons el sempre genial Jordi Soler.
Allà vaig tenir l'oportunitat de veure i de viure l'ambient interior d'un diari. A més va coincidir amb el pas de la màquina d'escriure als ordinadors; però això és una altra història. Va ser una època realment prolífica on dibuixava caricatures setmanalment. A més va coincidir que també m'encarregaven la caricatura del personatge entrevistat dissabtes a la contraportada. Conservo encara pràcticament tots els originals, alguns dels quals, per cert, "decoren" el menjador del Personal Acadèmic i PAS de la Facultat de Ciències.
Per il·lustrar aquella època (any 1991) he triat aquesta caricatura d'El Dioni, famós per haver robat el furgó blindat que ell mateix conduïa i haver fugit al Brasil on es va gastar part del botí mentre la justícia intentava extraditar-lo. Es tracta d'un personatge extremadament estràbic amb els ulls molt saltats, calb i vermell per efecte del "bronzejat" brasiler. Sembla clar que a les Espanyes, robar (de la forma que sigui) és una via ràpida per convertir-se en una celebritat.

Una altra caricatura rescatada de l'època és la de la Mònica Lewinski. Aquesta no es va fer pas famosa per robar precisament, sinó per quelcom més... com ho diria... orgànic? De fet n'hi ha moltes que escalen posicions laborals i socials satisfent el seu cap i fins i tot algunes es tornen celebritats si a més van i ho expliquen en un plató de televisió.
El dibuix pertany a una sèrie que constava d'un personatge mig despullat acompanyat de 6 vestits retallables per guarnir-lo de la forma (sempre satírica) que volguéssim. En aquest cas, el vestit més utilitzat, com us podeu imaginar els qui coneixeu la seva història, va ser un de color blau tacat per les secrecions que generaven la seva amistat amb el qui aleshores era president dels EEUU Bill Clinton. Ni més, ni menys. A més de la Lewinski van passar per aquesta galeria de ninots en Quim Nadal, la Pantoja i el mateix Joan Carles I, entre d'altres.

Etiquetas: , , ,